Шесто издание на фолклорния конкурс “Димитър Гайдаров“ ще се проведе в Казанлък

На 10 и 11 юни в Казанлък ще се проведе ШЕСТОТО издание на Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“. Имаме удоволствието да съобщим, че конкурсът ще събере отново своите почитатели – певци, танцьори и инструменталисти от цялата страна, като по този начин в едни от най-хубавите пролетни дни, когато Казанлък ухае на рози, градът ще бъде и средоточие на българския фолклор. Конкурсната програма ще започне на 10 юни от 11 часа и ще продължи до 20 часа, а на 11 юни от 10 до 20 часа.

Очакваме Ви!

 

                                                             С Т А Т У Т

                                                                  Н А

ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „ДИМИТЪР ГАЙДАРОВ“

                                                          ГР. КАЗАНЛЪК

 

ОРГАНИЗАТОРИ НА КОНКУРСА:

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

АКАДЕМИЯ ЗА МУЗИКАЛНО, ТАНЦОВО И ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО – ПЛОВДИВ

НЧ „ВЪЗРОДЕНА ИСКРА – 2000”

ФА „ГЪДУЛИЦА”

 

Конкурсът е посветен на бележития фолклорист и диригент Димитър Гайдаров / 1906г. – 1989г./

Цел на конкурса: Запазване и обогатяване на българското народно песенно инструментално и танцово изкуство, приобщаване на младото поколение към българския фолклор.

През 2023г. конкурсът ще се проведе в дните 10-11 юни.

 

РЕГЛАМЕНТ

 

  1. ОБЩИ УСЛОВИЯ

1.1 За участие в конкурса се допускат аматьори и професионалисти – изпълнители на народни песни и народни инструменти, вокални , инструментални и танцови групи и състави от училища / вкл. и СМУ/ , ОДК, музикални школи , читалища, клубове и др .

1.2 Участниците се явяват в два раздела – индивидуални / музикални и вокални / и групови / музикални, инструментални и танцови / изпълнения, в категориите аматьори и професионалисти :

 

А. Индивидуални изпълнители , в следните възрастови групи :

I – възрастова група – от 5г. до 10 години

II – възрастова група – от 11г. до 14 години

III – възрастова група – от 15г. до 18 години

IV – възрастова група – над 18 години

 

Б. Групови изпълнения / вокални, музикални и танцови/ – без ограничения във възрастта.

 

  1. КОНКРЕТНИ УСЛОВИЯ

2.1. Индивидуални изпълнители

2.1.1. Солистите певци и инструменталисти участват с изпълнението на две народни песни или пиеси с общо времетраене до 6 мин., като от трета възрастова група в изпълненията задължително трябва да бъде включена безмензурна мелодия.

Конкурсният репертоар е по избор, като една от песните / пиесите/ да бъде от фолклорната област на изпълнителя.

2.1.2. Допуска се съпровод от един изпълнител, камерна група или оркестър. Като съпровод не се допуска плейбек.

 

2.2. Камерни групи и народни хорове

2.2.1. Камерните групи и народни хорове изпълняват две акапелни едногласни или многогласни песни с общо времетраене до 6 минути.

2.3. Камерни инструментални групи и народни оркестри

2.3.1. Камерните инструментални групи и народни оркестри изпълняват едногласни или многогласни автентични или аранжирани пиеси, с общо времетраене до 6 мин., или една пиеса с два обособени дяла от по-голямо произведение.

 

2.4. Българска хореография. Танцови групи и танцови състави

2.4.1. В конкурса камерните танцови групи и ансамбли представят програма с времетраене до 8 минути.

2.4.2. В конкурса могат да бъдат представени авторски и автентични танци.

 

2.5. Фолклорни ансамбли

2.5.1. В конкурса се допускат за участие вокално-инструментални състави / хор и оркестър/ и музикално-танцови ансамбли / хор, оркестър и танцов състав/. Времетраене на изпълненията – до 10 мин.

 

2.6. Народни обичаи

2.6.1. В конкурса могат да бъдат представени народни обичаи от всички фолклорни области и региони , с общо времетраене до 10 мин.

 

  1. НАГРАДИ

3.1. Всички участници в конкурса получават грамота за участие.

3.1.2. При индивидуалните изпълнители журито присъжда във всяка възрастова група специална награда, първо, второ и трето място

3.1.3. Във всеки един от разделите „Камерни групи и народни хорове „ , Камерни инструментални групи и народни оркестри „ , „ Танцови групи и танцови състави” , „Фолклорни ансамбли „ и „ Народни обичаи „ журито присъжда специална награда, първо, второ и трето място.

3.1.4. В конкурса ще бъдат присъдени и специални награди – на Община Казанлък, на АМТИИ – Пловдив и НЧ „Възродена Искра”.

 

  1. ОРГАНИЗАЦИОННИ

4.1. Заявки за участие ще се приемат до 7 юни 2023г. /сряда/ на e-mail: gaidi@abv.bg, през формата за регистрация на сайта на конкурса: http://nfk-dimitargaydarov.eu или на телефони : 0878908984 – Димитър Гайдаров, 0878908985 – Славяна Гайдарова и 0431/ 7-51-57 – НЧ „ Възродена Искра”

4.1.2. График за реда на явяване на участниците ще бъде публикуван на сайта на НЧ „Възродена Искра” – www.vazrodena-iskra.com , на сайта на конкурса http://nfk-dimitargaydarov.eu и на Фейсбук страницата на ФА „Гъдулица”.

4.1.3. След прослушване на участниците във всяка възрастова група ще има обсъждане и награждаване. Отличените участници със специална награда и първо място в различните възрастови групи и раздели ще вземат участие в гала концертите на конкурса.