Започнаха честванията за Трети март в Казанлък

В навечерието на националния празник на България Трети март Община Казанлък даде начало на тържествената програма с официалната церемония по издигане на националния флаг тази вечер на площад „Севтополис“.

Водосвет за зраве и благоуспяване на българския народ и на жителите на Казанлък отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митпоролит Киприан, в съслужие с казанлъшки и старозагорски духовници. Дядо Киприан честити 145-та годишнина от Освобождението на България и пожела: „Да съхраним нашите православни, Христови истини, и в семейството, и в нашето общество! За много и благословени години!“.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха децата от Вокална група „Искрица“ с вокален педагог Стефка Денева.

Вечерта продължава с празничен концерт на Софийски катедрален хор „Света Неделя“ с диригенти: Протопсалт Георги Миков и Стоян Малинов и главен диригент професор протопсалт Мирослав Попсавов. Хорът е създаден скоро след Освобождението – през 1879 година от големия музикален деец и общественик Николай Николаев. Той идва от Болград (в Бесарабия) заедно със своя мъжки хор по покана на Марин Дринов – по това време министър на народното просвещение. С пристигането си Николай Николаев започва дейността си в катедрален храм „Свeта Неделя” – един от символите на православието в столицата на България.