Балсам за коса при всяко миене връща косата ви отново във форма

Шампоан и балсам за коса са важна двойка продукти, с които поддържаме косата си здрава, чиста и жизнена. Ролята на шампоана е да почиства косата от замърсявания, но наред с това премахва и естествено произвеждания от скалпа себум. След всяко измиване с шампоан косъмът става по-уязвим за външни влияния, затова е важно то винаги да бъде последвано от нанасяне на балсам за коса. Правилно подбраният балсам за коса укрепва косъма, прави го жизнен и устойчив, което придава цялостно по-добър вид на косата и я прави гъвкава и лесна за разресване.

Винаги избирайте балсам за коса според характерните нужди на косата си

Също както шампоанът, така и подходящият балсам за коса, трябва да е съобразен с характерните особености и конкретните нужди на вашата коса. Ако косата ви е суха и изтощена, със сигурност има нужда от балсам за коса, който хидратира и подхранва. Всеки човек с къдрава коса ще се зарадва на балсам за коса, който ще направи къдриците по-еластични и лесни за оформяне. Балсам за коса, който подхранва, но без да утежнява излишно, е най-добрият избор ако косата ви е фина и склонна към бързо омазняване. Ако боядисвате често косата си, изберете балсам за коса, който ще съдейства за по-дълготрайното съхраняване на цвета и ще хидратира третираната коса.

Съществуват различни видове балсам за коса според начина на употреба

Най-разпространен е балсам за коса, който се нанася след измиване с шампоан и след като подейства има нужда също да бъде отмит. Обикновено този балсам за коса престоява около минута, не е нужно продължително изчакване преди изплакване и подсушаване на косата. Друг популярен вид балсам за коса е балсамът без отмиване. Той е предпочитан от хора, които искат да спестят време за повторното изплакване на косата си под душа. Експерти напомнят да не прекалявате с натрупване на двата вида балсам за коса, за да не утежните излишно с много продукти. Има хора, които се спират и на комбиниран шампоан с балсам за коса. Употребата му също пести време, но повечето специалисти съветват все пак да предпочитате индивидуални шампоан и балсам за коса, тъй като функциите им са различни и се надграждат.

Преценете точното количество балсам за коса, което да нанасяте при всяко миене

Както вече споменахме по-горе, важно е да използвате балсам за коса след всяко измиване с шампоан. Бъдете внимателни обаче за точното количество и начина по който нанасяте продукта. В повечето случаи препоръките са да използвате балсам за коса колкото монета, но все пак определете необходимото ви количество според дължината на косата. Нанасяйте балсам за коса в дължините на косъма, никога в корените, за да избегнете утежняване и бързо омазняване и сплескване на косата. Винаги измивайте добре поставения балсам за коса, след като подейства за около минута.

Качественият и правилно подбран балсам за коса овлажнява и защитава косъма, като го прави по-устойчив и еластичен. Добрият балсам за коса помага да поддържате косата си здрава, силна и жизнена.