Критично състояние на 14-сет годишното момче от с. Бузовград

„Критично е състоянието на 14-годишното момче, което пострада в тежкия пътен инцидент в казанлъшкото село Бузовград“, каза за БТА проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където детето е настанено. Момчето е в кома, обясни той.

Момче на 14 години е с опасност за живота вследствие на тежко пътнотранспортно произшествие, което е настъпило в петък около 17:30 часа на изхода на казанлъшкото село Бузовград в посока село Розово. Това съобщи районният прокурор Таня Димитрова на брифинг на Районна прокуратура (РП) – Стара Загора пред Съдебната палата в Казанлък.

На мястото са се намирали три деца на 14-годишна възраст. Те са били с велосипеди и са ползвали поставен до пътното платно вендинг автомат. В момента, в който са тръгнали обратно към селото, децата са видели автомобил, който по тяхна преценка се е движил с превишена скорост и е блъснал стоящото в началото на банкета момче, уточни Димитрова. „Детето изхвърча на няколко метра извън мястото, на което е стояло и в момента е настанено в болнично заведение в тежко състояние и с опасност за живота. Водачът на моторното превозно средство не е спрял, не е намалил скоростта“, коментира тя. По думите й той е установен четири часа по-късно в дома си, автомобилът е бил на мястото, иззет е по досъдебното производство, а водачът е тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. И двата резултата са положителни.

„Незабавно е уведомена РП – Стара Загора, започнали сме наблюдение на производството и наблюдаващият прокурор ще предприеме съответните действия съобразно своите правомощия“, каза още Таня Димитрова. Отчитаме статистически, че нараства броят на престъпленията от този вид, добави тя и подчерта, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна спрямо такива прояви.

Установено е, че водачът е употребил метамфетамин, но предстои анализ на кръвните проби, които той е дал, посочи наблюдаващият прокурор Дойчо Цанев. По думите му пробата за алкохол на шофьора е отчела наличие на над 1,3 промила. В рамките на днешния ден предстои с постановление на РП – Стара Загора водачът да бъде задържан за срок от 72 часа с цел привеждането му в съда за гледане на мярка за неотклонение. Прокуратурата ще внесе искане за мярка „задържане под стража“. Към момента водачът не е дал официално обяснение за своите действия. Наказанието спрямо Наказателния кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от една до шест години, каза още Цанев.

Детето, което пострада тежко в пътен инцидент в казанлъшкото село Бузовград, е стояло статично. Това заяви в с. Бузовград окръжният прокурор Дичо Атанасов. Той допълни, че към момента няма събрани доказателства детето да е изскочило внезапно на пътя. „Мястото на удара е извън пътното платно около банкета. Детето не се е движило, а е било статично“, обясни още Атанасов. От думите му стана известно, че се предполага, че водачът е изгубил управление над автомобила и е напуснал пътното платно, като се е отклонил и е ударил 14-годишното дете.

Окръжният прокурор допълни, че в рамките на днешния ден ще бъде продължено събирането на доказателства. „Обвиняемият за тежката катастрофа е заловен и е привлечен към наказателна отговорност в качеството му. В момента е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа, предстои утре да бъде внесено искане от наблюдаващия прокурор за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“, каза още Атанасов.

За пореден ден жители на селото се събират на протест. Те настояват за справедливост и изграждане на легнали полицаи в населеното място.

„Войната по пътищата продължава. Наложително е да бъдат извършени законодателни промени в тази посока“, категоричен е окръжният прокурор на Стара Загора. Той посочи, че през днешния ден прокуратурата ще разпореди общонадзорна проверка, която ще бъде съобразена с исканията на живущите в село Бузовград. Тя ще има за цел да установи каква е организацията на движението в селото. „Съгласно изводите от нея, ще бъдат дадени задължителни разпореждания на компетентните органи за създаване на нова организация и подобряване на така създадената, с оглед безопасност на движението“, уточни още той.

Обобщена информация от БТА