ГЛАВАТА – САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ТЕОДОР ФЪРТУНОВ

В речника на Кеймбридж значенията на думата „глава“ са 45. Тя е съществително, прилагателно, глагол. Тя е нарицателно. Главата е най-горе, най-първа, най-потайна, създаваща или разрушителна. Главата носи короната и бурката, ореола и маската. От акта на благословение до акта на окончателното изкупление, тя е обектът, който завършва сакралната и светската ритуалност. Тя е начело на Рая, на Държавата, на Семейството или в металното гнездо на подводница. В изкуството отразява собствения ни човешки опит за връзката между „Кой съм“ и „В какво вярвам“. А в детската рисунка, където тялото е просто сбор от обеми и „клечици“ ,главата и в най-неумелите опити е по-голяма, фронтална, с широко отворени очи и уста, с изражение, което говори: „Това съм Аз“. Главата е метафора, която ангажира да знаем повече, за да разбираме. Заради своята терминологична тоталност е страшна и неизчерпаема. Тя е затвореното място, чието съдържимо е лицето на човешката история.

Главата винаги стои далеч, но реактивна на мисълта и мотива. Сама по себе си анонимна, скрита от маската на лицето – инсигнията, която винаги е под ръка. То е големият потърпевш в изкуството. От страшната тотемност до веселата карикатурност тази маска е най-разкриващия негов обект, защото конкретизира човешката ни идентичност. Затова често лицето се депортретизира и идеализира, но и деформира, пресилва и театрализира. Често е по-скоро гротескно отколкото комично, за да представи с брутално честен език загубата на социалното лице. Носител на изражението като резултат на умение и културен опит вечно спорещ с инстинктивната гримаса, лицето е своеобразен речник на общността. Лицето прави възможна един друг вид археология, тази на идеите.

Изложбата на Теодор Фъртунов носи името „Главата“. Маслените творби, акварелните лица, рисунките и дигиталните шаржове са плод на спонтанна реакция на невидимото, което стои зад представата на автора за автентично лице. Както и прецизно търсене на характерното, смешното и тревожното в света такъв, какъвто е днес, разтърсван от решенията на няколко „глави“, позиращи пред червения кръг на сигнална лампа за опасност. Ако главата е лицето на човешката история, то това е изложба, която опитва да покаже човешкото лице на историята.

Теодор Фъртунов е роден през 1978 в гр. Казанлък. Завършва СХУ “ Академик Дечко Узунов“, випуск 1997. През 2003 завършва ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“. Носител е на две награди “ Чудомир“ за карикатура. Печели първа награда за карикатура на Берлинския Технически Университет, организиран от Марк Зукърбърг. Зад гърба си има три самостоятелни изложби и много участия в конкурси и общи такива. През последното десетилетие твори в областта на дигиталния шарж, илюстрацията и карикатурата. Илюстратор е на едни от най мащабните финтек събития в САЩ и Европа. Член на Съюза на българските художници от 2012г.

28 февруари – 28 май 2023 г.
Откриване: 28 февруари от 18:00 ч.

ЕКИП, РАБОТИЛ ПО ПРОЕКТА:
Албена Димитрова – куратор
Георги Шаров – дизайн
Цветан Игнатовски – фотограф
Трейси Спийд – преводач
Златко Колев – коректор
Цветелин Иванов – технически сътрудник
IviArt – печатни материали

Адрес
Къща музей „Ненко Балкански“
филиал на ХГ Казанлък
ул. „Генерал Радецки“ 17, кв. „Кулата“, 6100 Казанлък

Работно време на галерията
сряда – неделя: 10:00–18:00*
* За посещения извън работното време – предварително записване на телефон + 359 884 100 875